Srda Popovic izabran za rektora skotskog univerziteta

Published:

October 20, 2017

Aktivista i jedan od osnivaca Otpora Srda Popovic izabran je za rektora skotskog univerziteta Sent Endruz, preneo je BBC.

Studenti univerziteta u gradu Sent Endruz izabrali su Popovica za rektora, koji je na skotskim univerzitetima predsednik univerzitetskog suda i predsedava sastancima na kojima se donese odluke od raspodele budzeta do akademskih politika.

Popovic, koji je osnovao i nevladinu organizaciju Kanvas (Centar za primenjenu nenasilnu akciju i strategiju), bio je kandidat za rektora na predlog studenta Dzejmija Rodnija koji je procitao njegovu knjigu “Mustra za revoluciju”.

Na glasanju studenata, Popovic je dobio vise glasova od bivseg lidera skotske liberaldemokratske partije Vilijama Renija.

BBC navodi da je Popovica ubedilo da bude kandidat to sto je na toj funkciji bio i komicar Dzon Kliz iz Monti Pajtona.

“Citav zivot volim Monti Pajton i njihov apsurdan humor je nesto sto je inspirisalo moju kreativnu taktiku protesta”, rekao je Popovic.

Univerzitet Sent Endruz u istoimenom gradu osnovan je 1413. godine i najstariji je u Skotskoj, a treci najstariji u zemljama engleskog govornog podruja u svetu.

Vise o Srdji Popovicu i njegovom izboru za rektora univerziteta u Skotskoj procitajte ovde

Fotografija: N1 Info